Riippuvuudesta. Tuntuu, että lähes jokainen ihminen kärsii tai on kärsinyt jostain riippuvuudesta. Alkoholi, sokeri, tupakka, pilvi, työ, tuossa ensimmäisenä omassa lähipiirissä olevat isoimmat riippuvuudet.


Alkoholi on ollut aina mun perheen virtahepo olohuoneessa. Kuten kai on aika tyypillistä suomalaisissa perheissä. Alkoholi rentouttaa ja helpottaa jännittyneitä hermoja, saa vitsit virtaamaan vielä enemmän. Aina on joku syy kilistää, jos perhe on koolla. Vähintään se syy on, että sauna on lämpiämässä. Jouluna juominen aloitetaan jo aamusta, kuten myös mökillä. Hauskaa yhdessäoloa ja olisihan meillä hauskaa ilman tätäkin, olisihan?


Mitä sitten kun joillain se juominen menee yli. Kun yksi juo aina liikaa, päätyy riitelemään, oksentamaan tai lähtemään omille teilleen keskellä yötä. Tai useammin kaikkia näitä kolmea. Selän takana mietitään, että sille ei sovi se alkoholi. Seuraavalla tapaamisella kuitenkin taas iloisesti yhdessä kilistellään, onhan joulu/synttärit/lauantai/sauna. Ja näin kierre jatkuu kunnes yhtäkkiä kuvioon tulee piilopullot, maksamattomat laskut, avioero ja töiden menettämiset.


Miten sitten auttaa? Jos toinen ei halua apua eikä näe ongelmaa kuin hetkittäin ja sekin oivallus katoaa kun seuraava viinanhimotus tulee. Ja kun tapaamiset perheen kesken pyörivät edelleen pitkälti sen alkoholin ympärillä. Kukaan muu ei halua olla juomatta jotta tällä yhdellä olisi helpompaa. Olisihan se outoa. Ja kun se alkoholi helpottaa painoa, jonka puhumattomat asiat ilmaan jättää.


Kuulostaako tutulta sinulle?


<3 MK